ΟΜΟΡΦΙΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ3/28/2018

Αποσμητικά και καρκίνος του μαστού

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά σώματος, περιέχουν αρκετά συστατικά και συντηρητικά τα οποία έχουν κατηγορηθεί για το καρκίνο του στήθους.

Τα άλατα αργιλίου ή αλουμινίου που περιέχουν, σφίγγουν τους πόρους του δέρματος μειώνοντας έτσι την παραγωγή ιδρώτα έως και 75%. Σύμφωνα με μελέτες, τα άλατα, μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω και πλάγια της μασχάλης, μια περιοχή που είναι ευάλωτη στον καρκίνο λόγω των αδένων που βρίσκονται εκεί. Έτσι, μπλοκάρουν προσωρινά τους ιδρωτοποιούς αδένες και διαταράσσουν την ισορροπία των οιστρογόνων, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκινογένεση.

Βάση δε τελευταίων ερευνών, περισσότερες πιθανότητες έχουν οι γυναίκες που ξυρίζουν την μασχάλη τους και μετά κάνουν χρήση των αποσμητικών. Τα ξυραφάκια προκαλούν μικρό-τραυματισμούς στο δέρμα και έτσι επιτρέπουν στις τοξικές ουσίες που περιέχουν τα αποσμητικά, να διέρχονται πιο εύκολα.

Επίσης τα αποσμητικά (είτε σε μορφή σπρέι, είτε σε roll-on) περιέχουν αλκοόλ για να εξουδετερώσουν τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία ευθύνονται για τη χαρακτηριστική κακή μυρωδιά. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει πολλές ευαισθησίες ή αλλεργίες.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, βασίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει και δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά! Παρόλα αυτά όμως, καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε!!! Τι μπορούμε να κάνουμε;

• Πλενόμαστε τακτικά. Ειδικά το καλοκαίρι, επιβάλλεται πρωί –βράδυ. Έτσι δεν θα έχουμε απλά την αίσθηση καθαριότητας, αλλά θα είμαστε πραγματικά καθαροί.
• Αλλάζουμε συχνά τα ρούχα μας, ειδικά τις μπλούζες και δεν τις ξαναφοράμε 2η φορά.
• Εάν θέλουμε να μυρίζουμε όμορφα, ψεκάζουμε με άρωμα τα ρούχα μας και όχι το δέρμα μας! Ντυθείτε και μετά ψεκαστείτε κάτω από τις μασχάλες. Έτσι οι χημικές ουσίες δεν θα έρθουν σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα σας.
• Επιλέξτε μόνο φυσικά – φυτικά αποσμητικά που θα βρείτε στο εμπόριο, τα οποία μπορεί να μην μυρίζουν όμορφα, αλλά προστατεύουν την υγεία σας.