ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ3/14/2018

Εσύ που θα πας φέτος το Πάσχα;

Πάσχα …Η τιμητική του “χωριού”!!!

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ το περιμένω πώς και πώς! Πάσχα χωρίς χωριό, απλά δεν γίνεται! Ωραίες οι εκδρομές σε χλιδάτους προορισμούς, ωραία τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά το Πάσχα θες να βρεθείς στο χωριό, μαζί με οικείους ανθρώπους και να ζήσεις όλα τα έθιμα που είθισται να κάνεις από μικρός. Και ευτυχώς στην επαρχία, κάποια έθιμα ακόμη υπάρχουν!

Ανυπομονώ την Κυριακή του Πάσχα, που θα ξυπνήσω φυσιολογικά, θα βγω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου με μια κούπα ζεστό ελληνικό καφέ, θα θαυμάσω την θέα του Μυστρά και του Ταϋγέτου, θα εισπνεύσω καθαρό αέρα, αλλά ταυτόχρονα θα μου έρθει στα ρουθούνια η τσίκνα και ο καπνός από τα κάρβουνα που ήδη θα έχουν ανάψει!

Για εμένα η Σπάρτη, είναι το ησυχαστήριό μου! Είναι ο τόπος που γεννήθηκα, ο τόπος που μεγάλωσα και ο τόπος που αγαπώ! Πάραυτα όμως είναι και ένας όμορφος προορισμός ακόμη και για τον επισκέπτη με πολλές επιλογές.

Εάν βρεθείς εκεί, φρόντισε οπωσδήποτε να επισκεφτείς την καστροπολιτεία του Μυστρά, η οποία θα σε ταξιδέψει μέσα στον χρόνο και θα σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Σε κοντινή απόσταση από εκεί, βρίσκεται και ο Καιάδας. Μπορεί σαν αξιοθέατο να μην σου κεντρίσει τόσο το ενδιαφέρον, παρόλα αυτά το χωριό όπου βρίσκεται, η Τρύπη, θα σ’ ενθουσιάσει με τα πολλά πλατάνια και τις πολλές, αστείρευτες πηγές. Για φαγητό θα σου πρότεινα να πας στο χωριό Πικουλιάνικα (πολύ κοντά από εκεί) έτσι ώστε ν’ απολαύσεις την θέα της Σπάρτη από ψηλά. Εάν είσαι λάτρης των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, έχεις πολλές επιλογές, όπως το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, του Μυστρά, το μουσείο ελιάς και λαδιού, την αρχαία Σπάρτη, το ναό της Ορθίας Αρτέμιδος, το άγαλμα του Λεωνίδα κ.α.
Πέρα από τα παραπάνω, η Σπάρτη είναι μια πανέμορφη πόλη, με εκπληκτική ρυμοτομία, όμορφα δομημένη, διακοσμημένη με πανύψηλους φοίνικες. Έχει άπειρες επιλογές διασκέδασης και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα αστικά προάστια.

Θα μπορούσα να αναφέρομαι ώρες στην Σπάρτη, όπως φαντάζομαι και εσύ για το δικό σου χωριό! Βέβαια, θα επανέλθω στη Σπάρτη με αναλυτικότερο άρθρο! Το θέμα είναι ότι Πάσχα χωρίς χωριό, δεν γίνεται!!!...Επιστροφή στο χωριό λοιπόν, έστω και για λίγες μέρες.

Εγώ σου εύχομαι καλά να περάσεις, όπου και εάν πας, ότι και εάν κάνεις!