ΟΜΟΡΦΙΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ5/12/2018

Καλλυντικά και βλαβερά συστατικά -Τι πρέπει να προσέχουμε!!!

Πολλές εταιρείες καλλυντικών (μεγάλες ή μικρές) επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν φθηνές εκδοχές συστατικών στα προϊόντα τους, προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Παρόλο που οι έρευνες δεν έχουν δείξει σαφή αποτελέσματα σχετικά με αυτά τα συστατικά, αρκετά συχνά κάποια από αυτά μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που πλέον δημοσιεύονται μελέτες, που αποδεικνύουν ότι συστατικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, αποδείχτηκαν βλαβερά, καρκινογόνα κλπ. Από ένα απλό αφρόλουτρο ως μια κρέμα προσώπου! Ακόμα και παιδικά προϊόντα αποσύρονται άρον – άρον, αφού πρώτα έχουν προκαλέσει πολλαπλές ασθένειες, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, εμπεριέχουν επικίνδυνα ή αμφίβολα συστατικά.

Η ποσότητα βέβαια που περιέχουν μπορεί να είναι αρκετά μικρή αλλά σύμφωνα με έρευνες αποδείχτηκε ότι εμείς οι γυναίκες απορροφούμε γύρω στα 2 κιλά χημικών μέσω των καλλυντικών προϊόντων κάθε χρόνο! Μία μελέτη δε του Πανεπιστημίου Reading και της Ομάδας Έρευνας του Εδινβούργου για το στήθος, βρήκε υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα parabens σε ιστούς όγκων του στήθους.

Ξέρω πως σήμερα θα σε κουράσω, γιατί δυστυχώς η λίστα είναι μακροσκελής αλλά ας δούμε όμως αναλυτικά, ποια συστατικά- συντηρητικά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε στις ετικέτες των προϊόντων, να τα αποφεύγουμε και γιατί!

Parabens:
Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά, για να τα προστατεύουν από την ανάπτυξη βακτηριδίων. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες δείχνουν να μιμούνται τα οιστρογόνα, τα οποία αποτελούν έναν παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Επίσης, συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος και την καταστροφή του DNA με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ανανέωσης των κυττάρων. Τα parabens συντηρούν λίπη και έλαια, πρωτεΐνες, σαμπουάν και conditioners, προϊόντα προστασίας δέρματος, καθαρισμού και ενυδάτωσης της επιδερμίδας, αρώματα, σαπούνια, make-up, αντηλιακά προϊόντα κ.ά. Τα parabens έχουν την ικανότητα να διαπερνούν την κεράτινη στιβάδα του δέρματος και να προκαλουν ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις.

Mineral oil:
Είναι ακόμα ένας ενυδατικός παράγοντας που εμπεριέχεται και στη σύσταση των αρωμάτων των καλλυντικών. Είναι ένα παράγωγο από την απόσταξη βενζίνης και πετρελαίου. Η ποσότητα του πλεονάζει τόσο πολύ που είναι πιο ακριβό να καταστραφεί παρά να αγοραστεί για κάποια χρήση. Τα αρνητικά του είναι ότι μπορεί να φράξει του πόρους αλλά και να μειώσει την επίδοση των πνευμόνων. Το βρίσκουμε σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μέϊκαπ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό (σαν μεμβράνη) στρώμα (κυριολεκτικά), εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι μαύρα στίγματα, σπιθουράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο - πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καρδιολογικές διαταραχές. Αλλεργικές διαταραχές. Διαταραχές στο αμυντικό σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος. Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι. Δυσκολία στην αναπνοή.

Petrolatum - Πετρελαιώδες - Μεταλλικό Έλαιο:

Είναι ένα μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία (κάνει τον ήλιο πιο επικίνδυνο στο δέρμα), έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα του δέρματος. Αγοράζουμε ένα προϊόν που προκαλεί τις ιδιότητες που λέει ότι ανακουφίζει. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών γιατί είναι απίθανα φτηνό συστατικό. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Methyl - Propyl, Butyl, Ethyl Paraben - Παραβένες:

Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Έχουν προκαλέσει αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες του πανεπιστημίου Brunel έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν σαν ξένη θηλυκή ορμόνη προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος, και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες και καρκίνο στο στήθος της γυναίκας.


Imidazolidinyl Urea και Diazolidinyl Urea- Ιμιδαζολινική Ουρία: 

Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.

Isopropyl Alcohol - Ισοπροπυλική Αλκοόλη:

Χημική ουσία από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου. Ερεθίζει τα μάτια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ερεθίζει το δέρμα, προκαλεί κοκκινίλες και πόνο. Με την αναπνοή αυτής της ουσίας έχουμε συμπτώματα ζαλάδας, πονοκεφάλους, αναισθησία, ακόμα και θάνατο. Άτομα με ευαισθησίες στο δέρμα, προβλήματα νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και κυκλοφορικά είναι πιο ευάλωτα τοξικά. Μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.

Benzyl Alcohol - Βενζυλική Αλκοόλη:
Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

Benzyl Acetate – Οξικό Βενζύλιο :

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.

Phthalates:

Χρησιμοποιούνται ως διαλυτικά για να βοηθούν άλλα συστατικά να αναμειγνύονται σε ένα καλλυντικό διάλυμα. Μπορεί να προκαλέσουν αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές λόγω της τοξικότητάς τους, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος.

Triclosan:
Η χρήση του ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας το καθιστά υπεύθυνο για ορμονικές δυσλειτουργίες καθώς και για την εμφάνιση αλλεργιών. Μπορεί να βλάψει κάθε μορφή υδάτινης ζωής καθώς δε διασπάται. Επίσης, μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Propylene glycol:

Χρησιμοποιείται ως διαλυτικός, ενυδατικός και αφροποιητικός παράγοντας. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση του στον οργανισμό προκαλώντας ερεθισμούς, ναυτία και πονοκεφάλους.

Diethanolamine (DEA) - Διαιθανολαμίνη :

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροπιστής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα για να μετατρέψει το οξύ σε άλλους (Stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σα βάση στο γαλάκτωμα. Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης.

EDTA Ethylenedinitrilo :
Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες.

Fluoride - Φθόριο: 

Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα.Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος.

Polyamide- Πολυαμίδιο: 

Προκαλεί δερματίτιδες, ερεθισμούς και εγκαύματα στα μάτια. Προβλήματα στην όραση. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση.

Stearalkonium Chloride - Στερεατικό Χλωρίδιο :               

Ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε μαλακτικά μαλλιών και κρέμες προσώπου. Δημιουργήθηκε αρχικά από την βιομηχανία για μαλακτικό ρούχων. Είναι πολύ πιο φθηνό από φυτικά εκχυλίσματα που πραγματικά βοηθάνε τα μαλλιά και το δέρμα. Είναι τοξικό.

Sodium Hydroxide - Καυστικό Νάτριο :  

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

Fragrance - Parfum - Συνθετικά αρώματα:
Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορεί να έχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά καθώς η ετικέτα λέει απλά Parfum ή Fragrance (άρωμα). Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ουσίες είναι πονοκεφάλους, εξανθήματα, φαγούρες, κοκκινίλες, βήχα, άσθμα, τάσεις για εμετό, πολλά έχουν «ναρκωτική» επίδραση. Πολλά από τα χημικά που είναι στα συνθετικά αρώματα είναι τα ίδια με αυτά στον καπνό του τσιγάρου που είναι καρκινογόνα. Αν ένα καλλυντικό έχει τη λέξη Fragrance ή Parfum (άρωμα) δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.

Aceton:
Το γνωστό «ασετόν» που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Formaldehyde:
Ένα φθηνό συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα βερνίκια νυχιών σε σαμπουάν, κοντίσιονερ, τζελ για το ντους ακόμα και σε παιδικά αφρόλουτρα Η formaldehyde είναι ύποπτη για καρκίνο και μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργίες.

Συνθετικά χρώματα :
Τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν «όμορφο» πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία όπως και τις βαφές των μαλλιών. Αναγράφονται σαν FD&C ή D&C και ακολουθεί ένα χρώμα και ένας αριθμός. Για παράδειγμα FD&C ή D&C ή C.I. 77496. Συνήθως προέρχονται από πίσσα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης προκαλούν δερματοπάθειες και ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα. Αν ένα καλλυντικό το έχει μέσα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.

 

Το ερώτημα που μας γεννάται είναι τι μπορούμε να κάνουμε εν τέλει. Να διακόψουμε την χρήση των καλλυντικών μας; Ασφαλώς και όχι! Μπορούμε όμως να προτιμάμε πιο φυσικά καλλυντικά και να ελέγχουμε την λίστα με τα συστατικά τους.

 

Ένα χρήσιμο site για να ελέγχεται τα διάφορα συστατικά είναι το ιταλικό http://www.biodizionario.it/
Δε χρειάζεται να γνωρίζετε ιταλικά για να το συμβουλευτείτε. Απλά πληκτρολογήστε τα τρία πρώτα γράμματα από τα οποία αρχίζει το συστατικό και θα εμφανιστεί η λίστα με όλα τα συστατικά που αρχίζουν από αυτά τα γράμματα και δίπλα η αξιολόγηση που γίνεται ως εξής.
δυο πράσινα μπαλάκια : το συστατικό είναι εντελώς αθώο και ευεργετικό
ένα πράσινο μπαλάκι: το συστατικό είναι αποδεκτό
κίτρινο μπαλάκι: το συστατικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους αλλά μπορεί να παραλειφθεί ειδικά όταν είναι ένα από τα τελευταία συστατικά του προϊόντος ( το κίτρινο μπαίνει συνήθως σε συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε αλλεργικούς)
ένα κόκκινο μπαλάκι: το συστατικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εκτός και αν είναι το μόνο ανάμεσα στα συστατικά ή σε πολύ μικρή ποσότητα (από τα τελευταία στη σειρά των συστατικών)
δυο κόκκινα μπαλάκια: ότι το συστατικό είναι απαράδεκτο και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.