ΟΜΟΡΦΙΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ6/4/2018

Solarium, ηλιοθεραπεία ή προϊόντα self tan;

‘Ήδη καλοκαίριασε και ήρθε η ώρα να φορέσουμε τα σορτσάκια μας, τα φορεματάκια μας, τις κοντές φούστες μας και φυσικά το μαγιό μας!...Πως όμως θα βγούμε έξω με κατάλευκο δέρμα;;;

Όλες θέλουμε το δέρμα μας να έχει ένα σοκολατί χρώμα, γιατί η αλήθεια είναι πως το τροπικό μαύρισμα μας κάνει να δείχνουμε πιο θελκτικές! Πόσο διατεθειμένες όμως είμαστε να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας; Τί είναι πιο ασφαλές; …το solarium, η ηλιοθεραπεία ή μήπως τα προιόντα self tan;

Μερικοί νομίζουν ότι το solarium είναι πιο ασφαλές από την ηλιοθεραπεία. Αυτό είναι λάθος! Η μόνη διαφορά είναι ότι στο solarium χρησιμοποιούνται UVA ακτίνες και όχι UVB που είναι υπεύθυνες για το κοκκίνισμα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, το solarium αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του δέρματος και άρα είναι τόσο επιβλαβές όσο και η ηλιοθεραπεία. Επιπλέον το solarium, απαγορεύεται σε όσους πάσχουν από δερματοπάθειες, σε όσους έχουν κηλίδες και πανάδες στο δέρμα τους, σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ανάπτυξης μελανωμάτων και σε όσους παίρνουν φωτοευαίσθητα φάρμακα.

Από την άλλη, η εκτεταμένη ηλιοθεραπεία ακόμη και σε ήδη μαυρισμένη επιδερμίδα, βλάπτει και προκαλεί στην επιδερμίδα φωτογήρανση και καρκινογενέσεις! Μπορεί μια μαυρισμένη επιδερμίδα να είναι πιο ανθεκτική σε ερεθισμούς ή εγκαύματα, όμως η ανάγκη της για αντηλιακή προστασία παραμένει η ίδια ακόμη και σε σχέση με μια ανοιχτόχρωμη. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, αντηλιακό μισή ώρα πριν την έκθεσή σου στον ήλιο και επανάλαβε ανά δύο ώρες και φυσικά μετά από κάθε βουτιά. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και μπορούμε να μαυρίσουμε ακόμη και όταν το φοράμε! Η μόνη διαφοροποίηση που μπορεί να υπάρξει όταν φοράμε αντηλιακό, είναι ότι θα μαυρίσουμε πιο αργά, αλλά σίγουρα πιο σταθερά και με περισσότερη ασφάλεια. Έτσι, δεν θα δούμε το δέρμα μας να ξεφλουδίζει και να χάνει το υπέροχο σοκολατί χρώμα του.

Τα δε προϊόντα self tan σε όποια μορφή κι εάν είναι (spray, lotion,κρέμα κλπ.) βασίζουν την δράση τους στην ουσία DHA, ένα είδος σακχάρου που βάφει το δέρμα και το οποίο έχει εγκριθεί από τον FDA (οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ). Ως εκ τούτου, το μαύρισμα το οποίο προσφέρει το self tan είναι επιφανειακό χωρίς να μας εκθέτει στην υπεριώδη ακτινοβολία UV. Με μια ελαφρώς προσεκτική χρήση, χαρίζουν τέλεια όψη, δίχως να λερώνουν τα ρούχα, ούτε να κάνουν το δέρμα σας σαγρέ. Βέβαια, μην ξεχνάμε όμως ότι περιέχουν αρκετά βλαβερά για την υγεία συστατικά!

Γνωρίζοντας πλέον τα υπέρ και τα κατά, η επιλογή είναι δική σας. Η δική μου συμβουλή είναι, να αφουγκράζεστε τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, να την περιποιείστε και… όλα με μέτρο!