ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ3/27/2018

Τι θα διαβάσουμε αυτές τις μέρες

Ένα επίκαιρο βιβλίο, και όχι μόνο λόγο του τίτλου, είναι «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, όπου βασίστηκε και η κλασσική ταινία τού Ζυλ Ντασσέν "Celui qui doit mourir" "Εκείνος που Πρέπει να Πεθάνει" και προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Απρίλιο του 1957.

Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει το χωριό στα δύο. Οι χωρικοί, που σχεδιάζουν να διαδραματίσουν τη ζωή τού Χριστού σε ένα θεατρικό δρώμενο, ταυτίζονται με τους ρόλους που τους έχουν δοθεί και, όταν μια ομάδα προσφύγων, που άφησαν τα ερείπια των λεηλατημένων σπιτιών τους, φτάνει στο χωριό ελπίζοντας να βρει προστασία, το δράμα τού Θείου Πάθους γίνεται πραγματικότητα. Ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού.


Ένα βιβλίο, που μιλάει για την αναβίωση των εθίμων, το προσφυγικό, των διχασμό των λαών, τα ανθρώπινα προβλήματα. Ο Καζαντζάκης ως ρεαλιστής, για άλλη μια φορά θα κάνει λόγο για την αγάπη και το μίσος των ανθρώπων, την ζήλια και την κακία.

Ένα μυθιστόρημα που εάν δεν το έχετε ήδη διαβάσει, αξίζει να το κάνετε αυτές τις μέρες.